Alles wat je moet weten over de vier elementen

We leggen je uit welke van de vier elementen bij jou hoort én wat het over je zegt.
Cosmopolitan | Stars For Days | 26/03/2019

Cosmopolitan presenteert: Stars for Days.
Hét platform voor iedereen die een stiekeme verslaving heeft aan alles wat met astrologie te maken heeft. Samen met experts duiken we in de wereld van astrologie én spiritualiteit en zoeken we alles wat met jouw horoscoop te maken heeft tot op de bodem uit. Wekelijks delen we nieuwe weetjes en andere belangrijke info over astrologie, zodat je jezelf (en je crush!) nog beter leert kennen én begrijpen. We’re here to help you out!

Vorige week legden we uit hoe een échte horoscoop er uitziet. De tekstjes die je ’s ochtends leest over hoe jouw dag eruit zal gaan zien, hebben daar eigenlijk maar weinig mee te maken. Om je nóg meer te leren over jezelf, door middel van astrologie, duiken we vandaag dieper in alle info over de vier elementen. Je kunt ze vast wel opnoemen; water, vuur, aarde en lucht. Maar waar staan deze elementen voor in de astrologie? En nog leuker om te weten: welk element hoort bij jou? En wat zegt dit over je?

De vier elementen in de astrologie

Astrologe Karin legde me uit dat het element dat bij jou hoort iets zegt over de manier waarop jij naar de wereld kijkt én wat je ervoor nodig hebt om het gevoel te krijgen dat je weet waar je staat. Ieder element doet dit op zijn eigen manier. Als je weet hoeveel planeten er in jouw horoscoop in een bepaald element staan, geeft dit informatie over hoe jij in elkaar zit. Het gaat dus om het totaalplaatje, maar als voorbeeld kun je natuurlijk ook alleen jouw zonneteken (beter bekend als sterrenbeeld) gebruiken, want deze speelt hierin een belangrijke rol.

VUUR
Ram, Leeuw, Boogschutter

Als je veel planeten in vuur hebt, dan betekent dit dat je veel vrijheid en ruimte nodig hebt. Je bent optimistisch ingesteld en wil dingen graag op je eigen manier doen. Je houdt er niet van als je ergens aan vastzit. Je houdt immers graag je opties open en je denkt in mogelijkheden. Je beslist liever niet gelijk, maar neemt graag de ruimte om later te beslissen wat je doet. In gedachten ben je vaak bezig met dingen die je (ooit) nog van plan bent. Er zijn zóveel leuke dingen die je nog wel eens zou willen doen! En zóveel leuke ideeën om over na te denken… Het is voor jou eigenlijk ook niet zo belangrijk of al deze ideeën kunnen worden uitgevoerd, sommige zijn misschien niet eens reëel. Jij speelt er gewoon graag mee in je gedachten; je houdt van het gevoel dat je alle kanten op kunt. Je hebt een sterkte intuïtie, je weet soms bijvoorbeeld spontaan hoe iets zit of waar het mee te maken heeft, zonder dat je hierover iets gelezen of gehoord hebt. Ook ben je iemand die meer in grote lijnen denkt dan dat je je met details bezighoudt. Al die details zijn voor jou gewoon niet zo belangrijk. Verder ben je warm en spontaan en kun je vol vuur ergens voor gaan. Je bent er eigenlijk altijd wel voor in om nieuwe dingen te proberen en je enthousiasme kan aanstekelijk zijn.

Valkuilen
Door je impulsieve karakter kun je soms wel een tikkeltje ondoordacht zijn, bijvoorbeeld door in je enthousiasme meteen “ja” te zeggen en er dan later achter te komen dat dat niet in je agenda past of dat je teveel hooi op je vork hebt genomen. Je hebt veel energie, neemt snel initiatief, maar je kunt hierdoor soms ook het gevoel hebben even ‘op’ te zijn. Met name als je meerdere planeten in vuurtekens hebt staan is het belangrijk dat je dit voor jezelf in de gaten houdt. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je “nee” moet zeggen, maar ook hoe je priori-teiten moet stellen, keuzes moet maken en voldoende tijd voor jezelf neemt. Ontspannen en af en toe bijtanken zijn ongelofelijk belangrijk.

AARDE
Stier, Maagd, Steenbok

Als je veel planeten in aarde hebt, dan heb je er behoefte aan om te weten waar je aan toe bent. Je bent nuchter ingesteld en houdt er niet van als dingen vaag of zweverig worden. Je staat graag met beide benen op de grond. Iets moet voor jou tastbaar zijn en daarvoor schakel je dan ook al je zintuigen in. Als je nieuwe kleren koopt bijvoorbeeld, zul je willen voelen wat voor stof het is, of het lekker aanvoelt en gemakkelijk zit. En vanuit praktisch oogpunt, of het matcht met de dingen die je al in je kast hebt hangen. Je hebt oog voor detail en gevoel voor kleuren en vormen. Je ziet als het ware meteen hoe iets er concreet uitziet. Je hebt er aanleg voor om ergens structuur in aan te brengen, dingen te plannen en te organiseren. Als een soort vanzelfsprekendheid voel je aan of iets realistisch, haalbaar, efficiënt en mogelijk is. Je hebt er nu eenmaal behoefte aan om dingen in het hier en nu te kunnen gronden, en weet wat ervoor nodig is om van A naar B te komen. Je vindt het belangrijk dat praktische zaken goed geregeld zijn en wat materiële zekerheden op te bouwen. Niet vanuit hebberigheid, maar omdat het je rust geeft om op onverwachte wendingen voorbereid te zijn. Vaak kun je goed met geld en materie omgaan. Het geeft je gewoon een goed gevoel om een voorraadje aan te leggen en wat opzij te zetten, zodat je in geval van nood wat achter de hand hebt. Je weet maar nooit hoe het leven loopt en waar je het ineens voor nodig hebt.

Valkuilen
Je houdt ervan om op safe te spelen. In die zin ben je ook niet iemand die snel risico’s neemt of meteen naar de winkel rent zodra de nieuwste iPhone – of wat voor gadget dan ook – beschikbaar is. Je wacht liever even af tot anderen het uitgeprobeerd hebben (en de prijs wat zakt). Jouw oude telefoon werkt immers nog prima en je hoeft niet zo nodig de nieuwste, hipste, beste te zijn. Je houdt liever vast aan wat je al kent, dan weet je wat je te wachten staat en kun je je erop instellen. Dat backpacken laat je dus graag aan anderen over 😉

LUCHT
Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Als je veel planeten in lucht hebt, dan wil je dingen zo logisch en objectief mogelijk benaderen. Je denkt veel over dingen na en bent mentaal en rationeel ingesteld. Voor jou is het belangrijk om dingen met je verstand te kunnen begrijpen. Je wilt weten waaróm, met gevoel kun niet zoveel. Niet dat je geen gevoel hebt, natuurlijk heb je dat, maar gevoelens zijn nu eenmaal lastig te begrijpen en uit te leggen. Je hebt er geen vat op en het is persoonlijk. Jij richt je aandacht liever op dingen die eenduidig te verklaren zijn en je probeert je daarbij zo neutraal en objectief mogelijk op te stellen. Dit doe je op basis van feiten en argumenten. Je houdt ervan als je dingen kunt nagaan. Dat is tenminste duidelijk en weet je waar je staat. Je vindt het fijn om met anderen over dingen te praten en van gedachten te wisselen. Je houdt ervan om gesprekken te voeren, discussies aan te gaan en contact te hebben, zolang het maar over de inhoud gaat. Ook beschik je over een grote dosis relativerend vermogen. Daardoor kun jij in sommige situaties jouw gevoelens – heel handig – even parkeren. Hierdoor kun je de situatie rationeel bekijken en alles op een rijtje zetten. Verder zijn luchttekens vaak makkelijk in de omgang, sociaal ingesteld, communicatief vaardig en geboren netwerkers.

Valkuilen
Met al dat nadenken zit je veel in je hoofd. Daardoor kan het soms lastig zijn om bij je gevoel te komen of er op emotioneel vlak voor anderen te zijn. Je kunt hierdoor wel eens wat afstandelijk en onpersoonlijk overkomen en het is voor andere mensen niet altijd in te schatten wat er in je omgaat.

WATER
Kreeft, Schorpioen, Vissen

Als je veel planeten in water hebt, dan benader je de wereld op basis van je gevoel. Iets voelt goed of het voelt niet goed. Als je ergens een goed gevoel over hebt, dan zeg je “ja” en doe je het. Als je er geen goed gevoel over hebt, dan doe je het niet. Het maakt voor jou niet zoveel uit waarom dat is en of anderen dat begrijpen. Dit is gewoon hoe het voor jou voelt – en gevoel is waar jij je beslissing op baseert. Daarom hecht jij veel waarde aan sfeer: als de sfeer goed is, ben jij blij. Andersom heb jij het zo door als er iets aan de hand is. Als je bijvoorbeeld op een feestje komt en twee mensen lijken ‘gewoon’ met elkaar te praten, kan het zijn dat jij iets oppikt dat jou het gevoel geeft dat er ‘iets niet klopt’. Dan zou het zomaar kunnen dat je later hoort dat ze vlak daarvoor even ruzie hebben gehad. Je pikt als het ware de energie van anderen op en kunt soms dingen aanvoelen die niet gezegd worden of niet zichtbaar zijn voor anderen. Je voelt je snel met mensen verbonden en kunt je goed in anderen inleven. Je hebt een groot empathisch vermogen en voelt het meteen aan als iemand niet lekker in zijn vel zit.

Valkuilen
Dat jij zo gevoelig bent, maakt het soms moeilijk om onderscheid te maken tussen je eigen gevoelens en die van een ander. Ook kun je er soms door leeggezogen worden: mensen voelen vaak haarfijn aan dat je zo meelevend bent en voor je het weet komen ze te pas en te onpas hun hart bij je uitstorten. Het is voor jou belangrijk om je grenzen en je energie goed te leren bewaken. Te leren welke gevoelens van jou zijn en welke niet. En hoe je je kan afsluiten als je even geen zin hebt om zo’n gesprek aan te horen, of hier weinig energie voor hebt. Het kan helpen om regelmatig tijd voor jezelf te maken en even alleen te zijn om alles wat je voelt een plek te geven. Zet je telefoon af en toe gewoon eens uit (even geen nieuwe input) en ga wat voor jezelf doen. Ga de natuur in of lekker in bad zitten om je energie weer op peil te brengen. Hoe beter je hiermee om leert gaan, hoe lekkerder je in je vel komt te zitten.

De vier elementen in jouw horoscoop

Je hebt nu je sterrenbeeld (Zonneteken) als voorbeeld genomen.
Als het goed is, zal dat herkenbaar voor je zijn. Toch moet je uiteindelijk naar het totaalplaatje van je horoscoop kijken. Daarom is het belangrijk om ook te kijken in welk element de andere planeten in jouw horoscoop staan. Als je Zon bijvoorbeeld als enige in het element vuur staat, en je hebt vier planeten in het element water staan, dan zal het voor jou ook heel herkenbaar zijn wat er bij water staat geschreven omdat veel van je energie op dat element gericht is. De uiteindelijke verdeling en samenhang van de verschillende elementen bepaalt je karakter.

image

door BENTE DE BRUIN 26/03/2019

De link naar het artikel in Stars for Days:
Cosmopolitan – alles wat je moet weten over de vier elementen