Wat als jouw elementen niet met elkaar in balans zijn?

Kom erachter wat de tegenpolen van jouw elementen zijn én hoe je hiermee om kunt gaan. Cosmopolitan | Stars For Days | 09/04/2019

Cosmopolitan presenteert: Stars for Days.
Hét platform voor iedereen die een stiekeme verslaving heeft aan alles wat met astrologie te maken heeft. Samen met experts duiken we in de wereld van astrologie én spiritualiteit en zoeken we alles wat met jouw horoscoop te maken heeft tot op de bodem uit. Wekelijks delen we nieuwe weetjes en andere belangrijke info over astrologie, zodat je jezelf (en je crush!) nog beter leert kennen én begrijpen. We’re here to help you out!

Een tijdje terug vertelden we je hoe je erachter komt welke van de vier elementen bij jou hoort. Ben jij een vuur-, aarde-, water- of luchtteken? En wat zegt dit over je? Mocht je dit artikel gemist hebben, kun je het hier terugvinden. Vandaag duiken we nog dieper in de vier elementen. Zo heb je kunnen lezen dat de kans groot is dat er meerdere elementen een rol spelen in jouw persoonlijke horoscoop. Een astroloog kijkt altijd naar het totaalplaatje. Alle planeten (en ook alle huizen hierin) worden meegenomen. 

Als je veel planeten in een bepaald element hebt staan, kleurt dat je karakter. Dit kan een talent zijn, maar het kan jouw doen en laten ook overheersen of ten koste gaan van een ander element. Wat gebeurt er precies als de elementen in jouw persoonlijke horoscoop niet in balans zijn? Astrologe Karin legt het uit!

DE ELEMENTEN IN JOUW PERSOONLIJKE HOROSCOOP

Om je uit te leggen hoe elementen samen kunnen werken óf juist kunnen botsen, gebruiken we het voorbeeld van een groepsproject. Stel je voor dat je met een groepje mensen een evenement wilt organiseren. Om het makkelijk te maken, noemen we jou en jouw groepsleden even niet bij naam, maar bij het element. De groep bestaat dus uit Vuur, Aarde, Lucht en Water. Als er een goede balans is tussen de elementen en iedereen op zijn eigen terrein in zijn kracht staat, is de kans groot dat het project een succes wordt. 

Vuur heeft inspiratie, weet intuïtief waar hij naartoe wil en zet de grote lijnen uit. Hij is degene die actie onderneemt en vol passie zijn team motiveert om aan de slag te gaan (voor het gemak zeggen we “hij”, maar dit kan natuurlijk zowel een man als een vrouw zijn). Hij weet wat mensen enthousiast maakt en neemt het initiatief om iets in gang te zetten. Aarde maakt het plan concreet. Prikt een datum, maakt een planning, houdt het budget in de gaten, zorgt voor de aankleding, de muziekinstallatie en ga zo maar door. Lucht zet zaken op een rij, weegt argumenten tegen elkaar af en hakt knopen door. Hij legt contacten, spreekt zijn netwerk aan, en communiceert met iedereen. Water zorgt voor een goede sfeer, regelt de hapjes en de drankjes, maakt een praatje met de aanwezigen zodat ze zich welkom voelen. Water zorgt er ook voor dat het er gezellig uitziet. Als het feestje op gang is, springt Vuur spontaan het podium op om iedereen te bedanken en te laten weten hoe geweldig hij het vond. Lucht vat alles nog even samen. Water zorgt voor een warm afscheid en geeft een leuk aandenken mee. Aarde zorgt dat de boel netjes wordt achtergelaten en er na afloop nog even besproken wordt wat er goed ging en wat beter had gekund. 

In de praktijk is het natuurlijk niet zo zwart-wit – dingen kunnen elkaar overlappen of op een andere manier tot uiting komen en er zijn allerlei nuances te maken – maar het geeft een beeld hoe de elementen in de praktijk kunnen doorwerken.

Het is belangrijk om je te realiseren dat alle elementen gelijkwaardig zijn en er is geen element beter dan het andere. Ieder element heeft positieve en negatieve eigenschappen. Hoe jij omgaat met de elementen, en hier vorm aan geeft, is afhankelijk van hoe deze verdeeld zijn in jouw horoscoop. Daarbij spelen ook de omgeving waarin je opgroeit en de keuzes die jij maakt een rol. Om lekker in je vel te zitten en flexibel met situaties om te kunnen gaan, zijn alle vier de elementen nodig. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk elementen in jezelf te ontwikkelen en een goede balans te vinden (zowel tussen de verschillende elementen als hoe je met ieder element omgaat). 

ELEMENTEN EN HUN TEGENPOLEN

De vier elementen zijn onder te verdelen in twee ‘setjes’. Deze zijn tegengesteld aan elkaar en daardoor lastiger met elkaar te combineren. Vuur en aarde vormen het eerste setje, water en lucht het tweede. Om zicht te krijgen op de werking van de elementen in jouw horoscoop, is het belangrijk om te kijken naar het tegengestelde element voor jou. Om een voorbeeld te geven, is het handig om te kijken naar het element wat bij jouw Zon hoort. Jouw Zonneteken ken je misschien als jouw sterrenbeeld. Weet je nog niet welk element hierbij hoort, dan kun je dat hier achterhalen. Waar jouw Zon in jouw persoonlijke horoscoop staat, is namelijk erg belangrijk voor de vier elementen, omdat het is waar de rest van jouw horoscoop om draait. De Zon zit aan het roer van je persoonlijkheid en heeft in die zin een leidende positie. 

Het element van de Zon laat zien wat je meest natuurlijke manier is om de wereld om je heen waar te nemen en met situaties om te gaan. Als dit in de praktijk niet is wat je van nature doet, blijkt vaak dat er ‘iets’ met de energie van de Zon is. Het kan in zo’n geval zijn dat jouw tegengestelde element voor ‘botsingen’ zorgt. De energie krijgt iets onnatuurlijks waar men-sen op reageren. Ook als de energie van de Zon goed kan stromen, kan het tegengestelde element je in periodes van stress of extreme drukte (wanneer je maar doorgaat) ineens overvallen. Dat komt omdat het tegengestelde element niet altijd beschikbaar is, maar in vlagen komt. Dat hoeft niet erg te zijn. Het geeft alleen aan dat dit element een wispelturig karakter heeft. Ineens is het er. Een andere keer juist niet. En een ‘bui’ kan ook ineens weer over zijn.

Als je Zon bijvoorbeeld in lucht staat, kun je veel in je hoofd zitten om dingen te overdenken en op een rijtje te zetten. Als je dit te lang achter elkaar doet, of te intensief, en er geen momenten zijn om even te ontspannen, komt het tegengestelde element (water) naar boven. Dan kan het zijn dat je ineens heel veel voelt en even niet in je hoofd bezig bent. Dat je bijvoorbeeld wegdroomt bij een romantische film waar je met je gevoel helemaal in mee kan. Of je gaat helemaal op in muziek.

Omgekeerd, als je Zon in het element water staat, en je bent continu met je gevoel bezig, dan kun je op een gegeven moment ineens honderduit gaan praten. Voor anderen kan het lastig zijn om er dan nog tussen te komen. Het gaat dan meer om de stroom aan woorden (eenrichtingsverkeer) dan om een wederzijds gesprek. Of je gaat bijvoorbeeld helemaal op in social media of internet. Toch hoeven deze voorbeelden niet voor iedereen te gelden, want zo’n tegengesteld element kan op veel meer manieren naar voren komen. Het tegengestelde element kan ook juist een leuke hobby opleveren, je zult dit alleen niet steeds op dezelfde dag en tijd doen.

WAT ALS JOUW ELEMENTEN NIET MET ELKAAR IN BALANS ZIJN?

Als een van de elementen in jouw horoscoop overheerst, kan het zijn dat je dingen te eenzijdig benadert. Dit roept vaak (negatieve of ongewenste) reacties van het tegengestelde element op. Dat klinkt logisch, toch? We geven een paar voorbeelden om je een nóg duidelijker beeld te geven. 

Aarde is de rots in de branding en staat met beide benen op de grond. Aarde werkt zijn plannen netjes uit en geeft deze vorm. Aarde houdt er niet van als dingen ‘vaag’ zijn. Hij is praktisch en realistisch en schept graag duidelijkheid. Daarnaast is Aarde ook de persoon die snel verantwoordelijkheden op zich neemt, regelt wat er geregeld moet worden, goed voor zichzelf kan zorgen en iemand die luistert naar zijn lijf. Als je weinig aarde in je horoscoop hebt, kun je er moeite mee hebben om je grenzen aan te voelen. Je pikt de signalen van je lichaam niet goed op. Ook kan het heel goed dat je het lastig vindt om verantwoordelijkheden op je te nemen en dingen op tijd klaar te hebben. 

Een ‘teveel’ aan aarde kan een starre houding geven. Je wilt dingen koste wat het kost op dezelfde manier blijven doen terwijl de situatie om vernieuwing of nieuwe impulsen vraagt. Je bent niet echt flexibel en wilt altijd weten waar je aan toe bent. Je probeert alles angstvallig onder controle te houden of kunt erg veeleisend en perfectionistisch zijn. Als je hierin doorschiet volgt er een tegenreactie vanuit je omgeving. Dit is vaak een negatieve uiting van het tegengestelde element: vuur. Mensen komen in opstand, worden boos of verliezen hun geduld. Ze kunnen fel of tactloos reageren. Of ze besluiten bijvoorbeeld om het heft in eigen hand te nemen en dingen naar eigen inzicht te doen, zonder te overleggen met een ander. 

Omgekeerd kan een ‘teveel’ aan vuur onrealistische verwachtingen scheppen. Je belooft dingen die niet haalbaar zijn, je wilt veel teveel en begint aan van alles, zonder dit af te maken. Dit kan voor een opgebrand gevoel zorgen. Ook kun je erg competitief worden, ondoordachte risico’s nemen en je zin doordrukken zonder nog rekening met anderen te houden. Wanneer het anderen te heet onder de voeten wordt, de energie op is, of wanneer ze het gevoel krijgen alle kanten op geslingerd te worden, gaan de hakken in het zand (negatieve uiting van het tegengestelde element aarde). Er worden harde grenzen gesteld zonder ruimte voor flexibiliteit. Het geduld is op. Mensen zien beren op de weg en komen met allerlei bezwaren.

Om dit te doorbreken en hier beweging in te krijgen komen de andere twee elementen in beeld. In dit geval zijn dat water en lucht. Lucht kan dingen in perspectief zetten, prioriteiten stellen, een gesprek op gang brengen en situaties scheppen waarin de lucht geklaard kan worden. Ook kan lucht goed naar beide kanten van het verhaal luisteren, emoties ‘loskoppelen’ van de inhoud, het kaft van het koren scheiden en compromissen maken om nader tot elkaar te komen. Water kan het vuur blussen door zich in de ander in te leven en empathie te tonen, of een arm om je heen te slaan. Of droge grond van water en voeding voorzien door ruimte te geven aan emoties en een gevoel van vertrouwen en verbondenheid te creëren waarin mensen zich weer veilig voelen om met elkaar in één ruimte te zijn. De andere twee elementen (uit het andere ‘setje’) kun je in de loop van jouw leven ontwikkelen. Hier kun je zelf voor kiezen, maar soms kan het ook dat bepaalde situaties om een andere houding vragen. Dan kan het heel handig zijn om de andere twee elementen te ontwikkelen.

JALOERS OP EEN ANDER?

Het tegengestelde element is ook een element dat fascineert. Iets waar jij soms moeite mee hebt, gaat iemand anders heel makkelijk af. Dat intrigeert je en kan je soms zelfs jaloers maken. De kans is groot dat deze persoon juist jouw tegengestelde element vertegen-woordigt. Dat kan lastig zijn, omdat jullie elkaar op sommige momenten écht even niet begrijpen. Toch is het goed om te weten dat jullie elkaar juist op deze manier ook heel goed kunnen aanvullen. Vuur kan aarde bijvoorbeeld uit zijn comfortzone halen en in beweging krijgen. Omgekeerd kan aarde de ideeën van vuur helpen gronden en in de realiteit zetten. Tegenstellingen zoeken naar evenwicht en vaak zie je dat dingen die op het eerste oog lastig met elkaar te combineren zijn, in de juiste balans juist een mooi geheel kunnen vormen.

image

door BENTE DE BRUIN 09/04/2019

De link naar het artikel in Stars for Days:
Cosmopolitan – wat als jouw elementen niet met elkaar in balans zijn