Wat zijn opstellingen

Zoals je je familie kan opstellen, zo kun je ook delen uit je horoscoop (dus van jezelf) opstellen om te onderzoeken hoe deze energieën met elkaar in verbinding staan. Ik zal eerst iets vertellen over familieopstellingen, omdat dit vaak tot de verbeelding spreekt. Daarna leg ik uit wat horoscoopopstellingen zijn.

Familieopstellingen
Bij familieopstellingen kies je mensen uit de groep om representant te zijn voor mensen uit je familiesysteem. Je kiest bijvoorbeeld iemand voor je vader, iemand voor je moeder, iemand voor je broer of zus of opa of oma. Het hangt er maar net vanaf hoe je familie in elkaar zit en wat je vraag is. Op basis van je gevoel zet je je ‘familieleden’ in de ruimte neer. Ook vraag je vaak iemand voor jezelf, zodat je alles vanaf de zijlijn goed kan volgen. De manier waarop je iedereen neerzet laat zien hoe je je familie diep van binnen ervaart. Het laat zien wat je innerlijk beeld is over hoe jullie met elkaar in relatie staan. Soms zet je ze heel anders neer dan je van tevoren had bedacht. Dat op zichzelf is ook al interessant.

Vervolgens vraagt de begeleider aan de representanten (van je vader, moeder, etc) wat ze ervaren op de plek waar ze door jou zijn neergezet. Zonder dat deze representanten iets over jouw familie weten, blijken ze vaak dingen te doen of te zeggen die je herkent. Soms gebruiken ze dezelfde woorden, of ze geven bijvoorbeeld aan dat ze last hebben van hun knie terwijl ze niet weten dat diegene uit jouw familie daaraan geopereerd is. Iemand kan zich heel fijn of vertrouwd bij iemand voelen, dan stroomt het, maar het kan ook zo zijn dat ze iemand niet kunnen aankijken, het liefst uit de ruimte weg willen, zich niet gezien voelen of zich aan iemand ergeren. Dan is er dus iets aan de hand wat om aandacht vraagt. En ook jijzelf, en hoe je de opstelling ervaart, geeft belangrijke informatie.

Horoscoopopstellingen
Zoals je je familie kan opstellen, zo kun je ook delen uit je horoscoop opstellen. Afhankelijk van de vraag of het thema dat wordt ingebracht, of wat de aanleiding voor de opstelling is, wordt er soms ook een familielid opgesteld, of later toegevoegd, bijvoorbeeld omdat er tijdens de opstelling iemand in beeld komt die kennelijk iets met het thema te maken heeft.

Je horoscoop zegt iets over je karakter en hoe je met dingen omgaat. De verschillende planeten zou je kunnen zien als verschillenden delen in jezelf, die elk hun eigen rol hebben en met elkaar in verbinding staan. Met iedere planeet ‘doe’ je iets. Als je ontspannen bent en helemaal jezelf kan zijn, zit je in de energie van je Zon. Als je even niet zo lekker in je vel zit of emotioneel bent, ga je naar de energie van je Maan. Met Mercurius communiceer je en zet je dingen op een rij. Met Venus ga je relaties aan. Met Mars kom je voor jezelf op. Etc. Dit zijn maar een paar voorbeelden. De planeten staan nog voor veel meer.

Net zoals bij de familieleden, kan ook energie tussen planeten wel of niet goed stromen. Ze kunnen met elkaar samenwerken of het elkaar lastig maken. Het contact kan goed zijn of minder goed. De balans kan ergens verstoord zijn. Een planeet kan het moeilijk vinden om zijn ’taak’ te vervullen, hij kan zich met zaken van anderen bemoeien, te veel of juist te weinig aanwezig zijn, het gevoel hebben er niet bij te horen, oordelen over andere planeten hebben, etc. De ene planeet kan iets op zijn gevoel willen doen, terwijl de andere het juist rationeel bekijkt. En je kunt op een positieve manier invulling geven aan een planeet, of in een valkuil terecht komen. Ook in jezelf wil alles een plek hebben en kunnen stromen.

Een horoscoopopstelling laat zien wat er in jezelf speelt (van binnen in je omgaat), en welke stappen je kan zetten om meer in balans te komen en jezelf te kunnen zijn.

Nieuwsgierig geworden en wil je dit zelf een keer ervaren?
Kom dan naar een van de introductieworkshops waarin je kan kennismaken met astrologie, het werken met opstellingen vanuit je horoscoop en de werking van de vier elementen vuur, aarde, lucht en water in jouw leven. Klik hier voor meer informatie


Meer informatie over opstellingen en astrologie:
Wat kun je met opstellingen?
Individueel astrologisch consult
Horoscoopopstellingen: combinatie astrologie en systemisch werk
Persoonlijke ontwikkeling met behulp van opstellingen: relaties in een nieuwe tijd

Artikelen over astrologie:
Astrologie-fan? Doe een workshop horoscoopopstellingen
Glamour test: zo gaat een lezing bij een astroloog er echt aan toe
Meer artikelen over astrologie