Zo ziet een horoscoop er dus écht uit

Wist je dat jouw sterrenbeeld maar één mini onderdeel van je hele horoscoop is?
Cosmopolitan | Stars For Days | 19/03/2019

Veel mensen denken dat een horoscoop hetzelfde is als je sterrenbeeld en wat je hierover in tijdschriften leest. Dat ziet een astroloog echter héél anders. Voor een astroloog is je “sterrenbeeld” het teken waar je Zon in staat en gaat een échte horoscoop veel verder dan dat. Een astroloog kijkt niet alleen naar de positie van de Zon, maar ook naar die van de Maan en de planeten (Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto). Elke positie maakt iets anders duidelijk en daar valt een heleboel over te leren. Vergeet dus zo’n beetje alles wat je weet over jouw sterrenbeeld, want vandaag beginnen we bij nul! Met de hulp van astrologe Karin ga ik je uitleggen hoe een horoscoop er écht uitziet en wat je hiermee kunt.

Zo ziet een horoscoop er dus écht uit

Een horoscoop is een grafische weergave (tekening) van de positie van de Zon, de Maan en de planeten (en eventuele andere punten of objecten aan de hemel) op een bepaald moment in de tijd, gezien vanuit een bepaalde plaats. We weten natuurlijk dat de Maan om de aarde draait, en de planeten, inclusief de aarde, om de Zon. Voor een horoscoop gebruiken we de aarde als middelpunt omdat dit het perspectief is waar vandaan wij naar de hemel kijken. Je staat zelf als het ware in het middelpunt van de tekening.

Om je te laten zien hoe zo’n horoscoop eruitziet, hebben we een voorbeeld voor je. Dit is de horoscoop van de Volle Maan van 21 maart 2019 (bekeken vanuit Amsterdam).

Horoscooptekening Volle Maan 21 maart
Karin van der Vaart

Alhoewel deze afbeelding je misschien nu nog niets zegt, kun je er met de nodige kennis een heleboel uit halen. De horoscoop zegt iets over de energie van dat moment in het algemeen, dat wil zeggen dat deze energie voor iedereen in de hele wereld voelbaar is. Als je precies op dat moment in Amsterdam zou worden geboren, is bovenstaande afbeelding je geboortehoroscoop. Een geboortehoroscoop is eigenlijk een soort screenshot van de hemel op het moment dat je ter wereld komt en vertelt daarom een heleboel over jouw karakter. En daar wordt het pas écht interessant!

Een geboortehoroscoop is eigenlijk een soort screenshot van de hemel op het moment dat je ter wereld komt.

Want hoe kan één moment, het moment waarop je wordt geboren, zoveel over jou en jouw leven zeggen? Karin legde me dat heel duidelijk uit:

Astrologie is een symbolentaal en gaat uit van ‘zo boven, zo beneden’ en ‘zo binnen, zo buiten’. Niet in de zin van oorzaak en gevolg, maar met het idee dat alles met elkaar samenhangt, en gebeurtenissen in je dagelijkse leven vaak weerspiegelen wat er innerlijk bij je speelt. Dat wat je in de buitenwereld “ziet”
en “ervaart”, hangt samen met de bril waardoor je kijkt en gebeurtenissen in je leven. Een horoscoop is een fascinerend en krachtig instrument om een goed beeld te krijgen van je karakter. Wanneer gebeurtenissen niet goed verwerkt zijn of “je bril beslagen is”, komen er als vanzelf dingen op je pad die je de mogelijkheid geven om hier meer balans in te brengen.

WAAR KIJK JE PRECIES NAAR? 

Met bovenstaande horoscooptekening nog even als voorbeeld, willen we je uitleggen waar je precies naar kijkt. 

In de op één na buitenste ring staan de tekens van de dierenriem. Deze cirkel is verdeeld in 12 gelijke vakjes van 30 graden met hierin de symbolen voor Ram, Stier, Tweelingen en ga zo maar door. In de ring daarbinnen staan de symbolen van de Zon, de Maan en de planeten. Hier is te zien in welk teken alles staat en op hoeveel graden (en boogminuten). Verder is de cirkel in 12 (ongelijkmatige) vakjes verdeeld. Deze vakjes staan voor de zogenaamde huizen of levensgebieden. In de buitenste ring kun je terugvinden op welke graad een huis begint.

De pijl aan de linkerkant in het midden geeft de Ascendant aan (in het voorbeeld van de Volle Maan van 21 maart is dit 25 graden en 18 minuten in de Boogschutter). De Ascendant, ook wel rijzend teken genoemd, is het teken dat op dat moment aan de oostelijke horizon opkomt. De Ascendant wordt in de horoscoop altijd op deze plek (aan de linkerkant) weergegeven en komt overeen met het begin van het eerste huis (dit is het ‘vakje’ onder de pijl). Het teken waarin de Ascendant staat verschilt per horoscoop en is afhankelijk van het tijdstip waarop je geboren bent. 

De andere pijl is het zogenaamde MC (Medium Coeli of Midhemel). Dit is het hoogste punt van de horoscoop en valt samen met de plaats waar de Zon die dag zijn hoogste punt bereikt (wat overeenkomt met het zuiden). Het MC is het begin van het tiende huis. Het tiende huis heeft onder andere te maken met hoe je jezelf wilt profileren in de maatschappij (dat wat je van jezelf aan de buitenwereld wilt laten zien).

In de middelste cirkel zie je allerlei lijnen. Astrologen noemen deze lijnen aspecten. Deze laten zien welke verbindingen er onderling zijn. De kleur van de lijnen geeft aan hoe soepel deze verbindingen verlopen. Zijn de lijnen blauw, gaat het vrij soepel en hoef je er weinig voor te doen. Zijn de lijnen rood, dan vergt deze verbinding wat meer moeite, maar geeft het je ook energie. Als een lijn groen is, betekent dit dat deze verbinding je het gevoel kan geven dat je heen en weer geslingerd wordt en je er maar weinig grip op hebt.

WAAR STAAN AL DIE TEKENTJES VOOR? 

De planeten 

De Zon, de Maan en de planeten staan symbool voor verschillende soorten behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan de behoefte om helemaal jezelf te kunnen zijn (de Zon), de behoefte om de batterij op te laden als je even niet zo lekker in je vel zit (de Maan), de behoefte om met anderen te communiceren (Mercurius), je te verbinden (Venus), voor jezelf op te komen (Mars) en ga zo maar door. De planeten staan eigenlijk nog voor veel meer, maar we houden het even zo simpel mogelijk. Deze behoeftes zijn universeel, wat betekent dat ieder mens deze behoeftes heeft. 

De tekens

Het teken waarin de planeet (in jouw horoscoop) staat geeft aan hóe je dit doet. Ieder teken doet dit op zijn eigen manier. 

De huizen

Het huis waarin de planeet (in jouw horoscoop) staat geeft aan op welk terrein of levensgebied deze behoefte zich richt. 

De aspecten 

Zoals eerder al beschreven, zijn aspecten de lijnen in de tekening. Deze geven aan welke verbindingen er bestaan in jouw horoscoop. Als de Zon en de Maan bijvoorbeeld met elkaar in verbinding staan, dan betekent dit dat zodra de Zon “iets” doet, de Maan zich ermee bemoeit. Afhankelijk van het soort verbinding, kan dit op een stimulerende of op een remmende manier zijn. Ze kunnen het elkaar dus moeilijk óf makkelijk maken. Hoe dan ook zullen ze een manier moeten (zien te) vinden om met elkaar samen te werken.

De totale samenhang van al deze dingen – Zon, Maan en de planeten in teken en huis en hun onderlinge verbindingen – is wat een horoscoop zo persoonlijk maakt. Zoals ieder moment in de tijd uniek is, zo is dus ook niemand precies hetzelfde als jij. Zo zie je maar: er is véél meer dan alleen een sterrenbeeld!

image

door BENTE DE BRUIN 19/03/2019

De link naar het artikel in Stars for Days:
Cosmopolitan – zo ziet een horoscoop er dus écht uit